Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 5 Гости: 27
Активни регистрирани потребители
27:07:51 - Ahrefs [Bot] [10533]
Снимка
248:52:31 - Google [Bot] [12515]
Потребителски профил
97:52:34 - Bing [Bot] [102353]
Галерия
0:30:08 - Majestic-12 [Bot] [135]
Новина
611:26:06 - Semrush [Bot] [385470]
Потребителски профил
Активни анонимни потребители
0:11:03 [0]
Тема
0:04:24 [0]
Тема
0:10:12 [0]
Тема
0:02:15 [0]
Fishing Zones
0:14:52 [0]
Потребителски профил
0:10:29 [0]
Тема
0:15:00 [0]
Потребителски профил
2:32:50 [15]
Разглежда Поверителност
0:14:24 [0]
Потребителски профил
0:02:07 [0]
Fishing Zones
0:02:26 [0]
Анкета
0:07:25 [0]
Тема
0:01:19 [0]
Галерия
0:14:45 [0]
Потребителски профил
0:11:21 [0]
Тема
0:01:10 [0]
Потребителски профил
0:00:00 [0]
Тема
0:01:01 [0]
Потребителски профил
0:14:39 [0]
Тема
0:14:30 [0]
Потребителски профил
0:14:37 [0]
Потребителски профил
0:01:32 [0]
Събития
0:00:54 [0]
Потребителски профил
0:01:52 [0]
Потребители
11:17:28 [67]
Форум
0:10:23 [7]
Форум
0:03:11 [0]
Тема
Отиди на Стр.:
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Подводен риболов Екипировка
Избор на неопренов костюм
101
Имам и Креси и Есклапез четворки. Есклапеза е малко по-голям.
102
Като станеш 80 кг. при твоя ръст си точно за 4-ка. Имам № 4 на Есклапез и при 184см./80-85 кг. ми е точен, но леко къс на ръкави и крачоли.
103
Благодаря ви за мненията, явно към 4ка отиват нещата.
104
А какво мислите за този неопрен?
Неопренов костюм WetDrop PLUSH 5.5мм
Искам да си го взема,но ще ми е много полезно да чуя вашите отзиви.
105
От моя гледна лична точка, не бих се върнал обратно към плюш. Този въпрос многократно е разискван тук.

Единственият плюс, който виждам на плюша е по-лесното обличане на сухо. Както и увеличената здравина заради двойната хеланка.

Повишаване на комфорта за мен има само при обличане, но не и при носене, освен ако не те дразни прилепването на вендузата към тялото. Но във водата аз лично не го усещам изобщо.

Вендузният костюм с хеланка само отвън е много по-еластичен, което за мен е от основно значение при комфорта. Плюшът означава двойна хеланка, което значи по-голяма здравина, но и значително намалена еластичност, а оттам и намален комфорт. Същото се отнася и за костюми с хеланка от двете страни. Тази двойна хеланка е основната причина костюмите да издържат повече време - докато се спече или компресира неопренът, просто защото ограничават неговото разтягане. Освен това предпазват голата част от микронаранявания, които ако не бъдат поддържани, после стават разкъсвания. Но пък костюмът с плюш е твърд (нееластичен) и по-некомфортен. Затова като компромисен вариант се е наложил костюмът с хеланка само отвън, което предпазва най-податливата на нараняване външна страна.

Плюшът увеличава вътрешната повърхност на костюма многократно и задържа вода. Това е факт. Точно заради това водолазните производители сега рекламират какви ли не гръмки имена на плюша, и твърдят, че е направен от някаква супер материя която не задържа водата. Защото това е проблем, а те трябва да постигнат хем намаляване на обема вода в костюма, хем да позволят обличане на сухо. Не е вярно на практика - от личен опит, както и такъв споделен от водолази.
Макар плюшът да прилича на подплата, която да топли повече, това не е вярно. Неопренът и всякакъв вид найлон от вътрешната му страна не топлят! Неопренът само намалява топлообмена между тялото и водата отвън. Плюшът означава повече вода между кожата и костюма. Тази вода трябва да бъде затоплена, а за целта ще трябва да отдадеш топлина от тялото. Вендузата на маншетите твърдо намалява обмена на вода отвън. Но пък процентно, обмененото количество което ще трябва да се топли пак е по-голямо от това при вендузата.

Личните ми наблюдения и разговори с колеги водолази водят до приблизителния извод, че те ползват 7мм плюш, когато ние ползваме 5мм костюми. А те седят доста по-кратко време в морето. Част от тях в студено време минават на гмуркачески вендузни костюми, но при тях факторът лесно обличане на сухо е много важен.
Между другото, водолазните костюми вече също са с голи маншети на лакти, глезени и боне. При тях само циповете са слабо място вече, както и връзката с бонето, ако костюмът е с отделно боне, макар че там също и двете прилягащи повърхности са вендуза.

Факторът топлина не би бил от толкова голямо значение през лятото. Тогава можеш да си ползваш 5мм плюш и да спестиш от пари за тройка, но пък загърбваш комфорта от еластичността. Откакто нося тройка вендуза, не искам и да чуя за друг неопрен през топлите месеци.

А, и още нещо от личен опит - плюшът се пере по-трудно от вендузата и се вмирисва повече. Трудно, в смисъл изпиране на мръсотията между ползванията. Не говоря за пералнята. Всяко плюшено "влакно" се омазнява от кожата. Определено се вмирисва много по-бързо, което доказва, че задържа повече вода. Задължително трябва да му сложиш пикало, ако това е твоят избор.

Всъщност гмуркачески костюми с плюш отвътре не са правят от години. За мен, връщането му е начин да се представи нещо ново на пазара.

Както при всеки избор и в случая става дума за баланс между плюсове и минуси. В моя случай минусите на плюша са повече, но при теб може това изобщо да не е така.

Поздрави!
106
Плюша е решение(доказано!) за хора с алергия към вендузата. Това е и главната причина да бъде предложен и от Салвимар.
Плюш се предлага и от Беша, Омер и т.н.. и не е нещо ново, но е все още необходимо и единствено решение за доста народ.
107
Това не го знаех...
Защо не го пишат самите производители, ако това им е основният маркетингов плюс?

Значи колега, ако си алергичен към вендуза, това ти е алтернативата... Ако си алергичен и към плюш обаче, не знам какво да правиш...
108
Е то си е написано ама нали някой трябва да го преведе
Има и други плюсове както и минуси. Доста надълго го обсъждахме миналата година в нариба ...
109
По добре вендуза с титаниева противоалергична промазка отколкото плюш за тези които са алергични към хлоропреновия каучук...
110
Благодаря за инфото! Аз не съм алергичн,но се хванах за този плюш главно че може да се облича на сухо.Минусите обаче наистина са много повече.Неопрена ще го ползвам през топлите месеци.А какво бихте ми препоръчали?Критериите са: ще се ползва през лятото и да бъде комфортен.Цената до 300 лв.

NAVA AZORES CAMUFLAGE 3.5 мм ???
111
Според мен си вземи 5ца, ще си удължиш сезона, а когато ти е тпло няма да го носиш целия. Все пак изборът си е твой.
112
Навата е вендуза, тоест това което ти препоръчаха колегите. Но имай предвид, че на сухо няма да можеш да го обличаш.
113
Аз имах на Есклапез 9мм и миналото лято с него бях Влязох 3 пъти ама не се издържа с него че през лятото.Горнището сам не можех да го облека,трябваше ми пимощ.Сега след съветите които ми дадохте ще помисля дали този нава или с плюша ще си взема.
114
Според мен,проблема с обличането на вендузата леко се "преекспонира" .Това,че ти трябва помощ за обличане означава,че или не си усвоил техниката на обличане още или пък размерите на неопрена не са ти подбрани правилно ?!
Ако имаш усещане за некомфортност,можеш да си поръчаш неопрен с твоите мерки и с малко повече тренировки,обличането ще ти е най-малкото неудобство.
На "мокро" не винаги означава проблемно и трудно.....въпрос на практика е Аз миналата зима правих водолазни спускания с вендузен неопрен - обличайки и събличайки го понякога и по 8-10 пъти на ден и обикновенно бях екипиран първи,преди всички с "конвенционални" хеланки,така че за мен не е неудобство този избор.
...Нава Азорес 3,5 с времето малко се "вдървява" от многото ползване,но иначе е здрав и удобен костюм - макар,че ми стяга тук-там,но аз и съм несъразмерен очевидно
115
Проблемите ти с обличането са произлизали най вече от 9мм Езклапеза с примамлива цена но ужасно твърд .
116
Evia написа:
Според мен,проблема с обличането на вендузата леко се "преекспонира" . 

И според мен това с проблемното обличане на вендуза е преувеличено. Аз миналото лято си взех първият неопрен и всички ме плашиха  с трудното му обличане и нуждата от сапунка, но дефакто сапунка ползвам само малко в началото и края на сезона когато водата не ства да се мокриш. През останалото време се мокря целият, мокря и неопренът и се "лъзгам" вътре. Доже ми прави впечатление че когато го облека без сапунка, а само с вода, след това ми е по-комфотно.
117
Ползването на 9мм костюм през лятото е безумие, адаш.

Тези костюми са предназначени за най-студените месеци при вода доближаваща 0 градуса. Повечето харпунджийски фирми даже не предлагат 9мм неопрени, освен ако не са много добре позиционирани на руския пазар. Както и при ластиците, колкото по-дебел е неопренът, толкова по-тредно се разтяга, а в случая имаш и хеланка.

Имам 9мм и на друга марка, защото преди две години имах предложение да снимам в рамките на МНОГО СТУДЕНА експедиция. Експедицията не се състоя, но щях да видя зор. И с двата неопрена не мога да издържам дълго, уморява ми се гръдния кош като дишам. След не повече от час. дишането ми става плитко и нямам апнеа. Част от проблема е, че по мен мускулите трябва да ги търсиш много внимателно за да ги намериш. Но основният е, че 9мм неопрен се разтяга много трудно.
Този неопрен е за хора, които с това си изкарват парите. Купуват го предимно водолази.

Тъй като проблемът при теб е цената, за да избегнеш купуването и на петица и на тройка, ориентирай се към 5мм, както препоръчва колегата Николов.
118
IVAN написа:
Благодаря за инфото! Аз не съм алергичн,но се хванах за този плюш главно че може да се облича на сухо.Минусите обаче наистина са много повече.Неопрена ще го ползвам през топлите месеци.А какво бихте ми препоръчали?Критериите са: ще се ползва през лятото и да бъде комфортен.Цената до 300 лв.

NAVA AZORES CAMUFLAGE 3.5 мм ???


Логично по нашите ширини е да се върви от тънък към дебел неопрен. Нормално като по-неподготвен гмуркач започваш в най-хубавото и дружелюбно море – топлите месеци от юни до септември. Съответно започваш с най-леките и удобни версии на неопренови костюми – шорти, тънки костюми за шнорхелинг или направо тънки 2.5-3.5 мм. вендузи, после ако разшириш сезона от май до октомври добавяш 5 мм. вендуза и ако вече си много откачил да гмуркаш и през зимата, купуваш и 7 мм. вендуза.

Не виждам нужда от 5 мм. костюм в Черно и Егейско море през лятото, без значение с какво покритие е отвътре!

Основен принцип: възможно най-тънкия неопрен! Търси ефекта на втора кожа, а не на ватенка! Мисли и за оловните топузи, които требва да гърбиш! 
119
Stardust, донякъде си прав, но явно не си прочел какво точно търси колегата. Колегата търси нещо максимално всесезонно, ако мога така да се изразя, за да не даде много пари. Това личи от постовете му ако си ги чел внимателно. Също така искам да ти кажа, че през последните години в началото на юни, когато са първите състезания, болшинството от нас състезаващите се влизаме все с дебели неопрени от 6-6,5мм, дори 7 мм, но най-често, долница 5мм и горница 7мм, тъй като е студено, не е като преди. Това съм го наблюдавал масово при колегите. Един неопрен 5мм е много по универсален, тъй като дори да е много топла водата, се търпи, но хладка вода не се търпи дълго време. Падне ли водата под 21 градуса с 3мм неопрен ще умре от студ. Ще усети как студа се пропива в него още с първите лягания на дъното, да не говорим пък ако облачно и няма какво да ти стопли гърба когато си на повърхноста да раздишваш. Аз също съм за 5мм тъй като е много по-универсален. С неопрен 5мм лесно може да удължи сезона, като си закуиш един 2мм потник-вендуза, който да слагаш под неопрена. Така хем ще му е леко, хем ще излезе евтино, а после ако реши, че иска и в по-студена вода може да си закупи и само горница на неопрен 7мм(много марки продават отделно горница и -долница) и пак да удължи значително сезона. Същия вариант може да се използва и при тънките неопрени 3-3,5мм, да се купи само долница, или горница. Използването на 2,5мм-3мм, неопрен е за кратък момент от сезона на нашето море(поне такова е моето мнение), обикновенно през август месец. Аз лично имам неопрени 2,5мм и 3,5мм, които както повечето от тези, които ме познават знаят, че си купувам неопрени от най-високо качество, но мога да заявя, че ги ползвам само за малко през сезона, защото след четвъртия час започва да ми става студено. Затова смята, че по-универсалиния неопрен е по-подходящ за колегата е 5мм.
120
ОК, всичко е много относително, според зависи и индивидуално - къде се пада като подготовка, къде живее, кога и къде ще се гмурка, как се отнася към това занимание, ако е нов, има ли кой да го учи....
Знам разни дето четоха тука, после за сефте се намяткаха на 5-ци, обаче ходят на море юли и август, гмуркат в плиткото и не могат да изкарат и един час в морето от жега. Няма да коментирам и каква борба беше с тежестите и изобщо с техниката.
Човека ако е състезател, той няма да пита такива неща. Ако сега започва, по-добре полека, от по-топло море и по-тънки костюми, за да свикне с водата, а не да получи отврат и да се откаже.
Нека сам си прецени, като има алтернативни мнения.
Нови Продукти
MVD Inox Shaft 6.5mm Smart Notch HRc 47 (bottom flopper)

Цена: 63.00 Лв.
Spearfishing