Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 7 Гости: 17
Активни регистрирани потребители
71:31:34 - Google [Bot] [36180]
Тема
71:31:30 - Ahrefs [Bot] [30294]
Тема
27:12:10 - Semrush [Bot] [9924]
Тема
0:20:00 - Tbot [Bot] [15]
Тема
0:10:16 - Bing [Bot] [2]
Тема
0:04:26 - Majestic-12 [Bot] [108]
Тема
0:41:48 - Yandex [Bot] [6]
Downloading file
Активни анонимни потребители
0:04:40 [1]
Форум
0:02:44 [0]
Потребителски профил
0:11:02 [0]
Потребителски профил
0:14:05 [0]
Потребителски профил
0:07:42 [0]
Начална страница
0:08:09 [0]
Видове
0:08:14 [0]
Коментари на потребител
0:08:34 [0]
Тема
0:12:15 [1]
Начална страница
0:12:16 [0]
Начална страница
0:00:00 [0]
Тема
0:07:41 [1]
Начална страница
0:08:39 [0]
Тема
0:11:06 [0]
Тема
0:14:24 [0]
Тема
0:05:29 [0]
Галерия
0:07:42 [0]
Разглежда Поверителност
Отиди на Стр.:
Също на тази страница
Анонимен
0 Секунди
Форуми Подводен риболов Спорт и Правила
[важна] Проект за изменение на Закона за рибарството - поредното недомислие на законотворците!
Стр. 1 от 6 1 2 3 Следващ »
1
Скъпи колеги,

Предлагам ви за обсъждане част от ПРОЕКТ на Закон за изменение и допълнение на Закона за рибарството и аквакултурите (№ 302-01-25 от 10.05.2003 г.), внесен от Министерлски съвет за обсъждане в Народното събрание. Предложен е следният нов текст, регулиращ провеждането на спортни състезания за улов на риба:

§ 29. Създава се чл. 24а:

"Чл. 24а. (1) Спортни състезания за улов на риба се провеждат след разрешение от изпълнителния директор на ИАРА.

(2) За издаване на разрешението по ал. 1 организаторите представят в ИАРА регламента и програмата на състезанието.

(3) За провеждане на спортно състезание по улов на риба се изисква разрешение от собственика на рибните ресурси съгласно чл. 2 .

(4) При провеждане на състезанията по ал. 1 естествена стръв се използва само когато регламентът на състезанието го изисква.

(5) Уловената риба се връща във водата след извършване на съответните измервания независимо от състоянието й.

(6) Участниците в спортните състезания за улов на риба трябва да притежават билет за любителски риболов, валиден за съответната година. Чужденците, участващи в спортно състезание за улов на риба, трябва да притежават разрешително за любителски риболов.

(7) При участие в спортно състезание не се попълват приложенията за уловите в билета, съответно в разрешителното за любителски риболов.

( Условията и редът за провеждане на спортни състезания за улов на риба се определят с наредба по § 6 от Преходните и заключителните разпоредби."


Повече от очевидно е, че предложените текстове противоречат изцяло на самия характер на провежданите състезания по подводен риболов. Явно е че при изготвянето на Проекта те просто не са били взети предвид. - най-вероятно поради незнание от страна на работната група, че такива състезания изобщо се провеждат. Но независимо от това, превърне ли се Проектът в Закон, състезанията по подводен риболов неминуемо ще попаднат под ударите му. Посочената в последния текст Наредба не би могла да уреди въпроса, тъй като тя, като подзаконов акт, не би могла да противоречи на текстове на основния закон...

Би било интересно да се разбере дали Българската федерация по подводни спортове е в течение за предложените текстове и дали са предприети някакви мерки Проектът да бъде ревизиран при разглеждането му в комисиите на НС...
2
Предлагам и мотивите на Министерски съвет, които придружават Проекта и се отнасят до създаването на новия чл. 24а от ЗРА:

"4. Определят се условия за извършване на състезания за улов на риба. С приемането на Закона за рибарството и аквакултурите стана необходимо да се разграничат терминологично и смислово двата вида любителски риболов - със спортно-състезателен характер и с цел набавяне на храна. В голяма част от европейските държави е познат и практикуван само първият вид, т. е. регламентиран е само риболов със спортен характер, при който уловената риба се измерва и се връща във водата. Традициите на риболова в България налагат да се запази и риболов, извършван за удоволствие, при който се запазва определено количество уловена риба. По тези причини се наложи регламентирането на правила, при които да се извършват спортни състезания за улов на риба, успоредно с регламентираните вече отношения, свързани с извършването на любителски риболов."

Явно е, че законотворците ни са се запознали със съвременните тенденции в развитието на спортния риболов. Лошото е, че са пропуснали да се запознаят и с традициите...
3
Zdravei priatelio,
kakvo da go komentirame tova!!! balgarska rabota! No kato 4e li po-dobre da ne se zanimavat s nego/pod. ribolov/, 4e toku vij re6ili da vavedat nqkakvi pravila i razporedbi. I kato vijda6 kolko sa "kompetentni" ne mi se misli kakvo moje da izmislqt x)
4
Според мене Федерацията за подводен риболов трябва да направи нешо ! %-6
5
Привет приятели,

Уведомих Димитър Минев и Ивац Николов в телефонен разговор за тези промени, и вече е повече от ясно, че Федерацията е била в неведение по отношение на предложения Проект. В близките дни отново ще говоря с тях за да видим какви мерки са били взети за сезиране на Комисията по Земеделието в Парламента, която е натоварена с обсъждането на законопроекта.
6
7
Саше,

Проблемът е, че тук се говори общо за състезания за улов на риба. Като юрист мога да ти кажа, че щом не са ги разделили изрично, то превърне ли се проектът в закон и ние попадаме вътре. Нашите състезания също са за улов на риба. И ще трябва да изсипваме касите с риба обратно в морето. Стане ли закон - вътре сме с двата крака.
Не ме притеснява регистрацията на състезанията в ИАРА. Това може да стане "ан гро" след приемане на годишния календар.
Притеснява ме задължението за риболовни билети, което скрито се въвежда за състезателите тук, при положение, че за риболов с харпун в черно море такъв не е нужен, съгласно същия закон. Така само състезателите ще трябва да купуват билети.
Другото, което ме притеснява е безумието да изхвърляме касите с умряла риба ("независимо от състоянието й" обратно във водата. Може да се намери далеч по разумно решение, като за подводния риболов изрично се уговори рибата да бъде давана за благотворителност, каквато е и практиката на КМАС в последните години.
Но едно е факт - стане ли тази недомислица закон, неминуемо ще ни обхваща и нас.
8
Поздрави на всички учасници в дискусията. Сашо е прав ,че не става дума за подводния риболов но щом Иван е запознат със закона и е информирал Д. Минев ,само трябв да чакаме. Споредмен трябва да се даде друг статут на подводния риболов. Нашата риба е жива но за кратко по-някога въобще не усеща горката кога я е напуснал животеца или трябва да използваме харпуни с мрежи?? за да може да е върнем жива във водата.
<span class='smallblacktext'>[ Редактирано Fri Mar 26 2004, 09:18PM ]</span>
9
Да си призная честно, никога не съм прочел закон, правилник или наредба, която третира подводния риболов, въпреки че се гмуркам от доста години (любителски, без участия в състезания). Но както е известно непознаването на закона не оправдава..., та ако може дайте дирекшън към информация, която регламентира нещата. Ако се налага подписка с възражения или допълнения към новия проектозакон да се организираме. Тук състезателите ще да поемат инициативата, защото както обяснява Wishbone, за любителите няма проблем да си хапват рибата и никакви там, билети. Все пак аз съм за регламент!
Сигурно сте виждали гледката на добре натъкмен "харпунист" който се дупи в края на плажа, застрашава всичко живо и трепе наред непознати лапини и кучета! (Може да е някой депутат). Пази боже - правила си трябват, съзнание и култура за да се спазват!
Може би малко съм закъснял а...(късно открих сайта)!
<span class='smallblacktext'>[ Редактирано Sat Nov 06 2004, 06:51AM ]</span>
10
Не си. Към момента няма развитие по темата. Spearfish! подготви и внесе във Парламента (Комисията по земеделие) от името на Федерацията предложение недомислията по-горе да отпаднат от проекта. Предложението включваше и това да отпадне забраната за подводен риболов във вътрешни водоеми. Все още няма развитие по въпроса, май обсъждането на закона е на трупчета засега...
11
Сега с каква нормативна база е регламентиран подводния риболов, ако изобщо е?
12
Със същия този закон...
не се учудвам ,като знам кое министерство прави закона джанъм,преди в правителството имаше сума ти харпунджий и подобна глупост не би се случила
14
What are actual spearfishing regulations in Bulgaria?

Greetings
Andy
15
Hey Andy, wellcome aboard!
The spearfishing regulations here are quite non-existing
We have the ban on the spearfishing with artificial breathing device - you can't spearfish on scuba. There is also the ban on spearfishing in internal waters - lakes, rivers, etc., unless they are rented ones and the owner lets you hunt there.
And the minimum sizes of fish are applicable to all fishing sports.
Кой ще светне брата поляк за законовите разпоредби относно харпунджийството...английския ми за маса става,ама чак за писмена кореспонденция...
17
Как ще му обясниш на човека логично тази глупост:" Уловената риба се връща във водата след извършване на съответните измервания независимо от състоянието й." По-добре не го светкайте
18
От по-известните големци-харпунисти се сещам за Биолчев, ако някой си има приказката с него, може да го "светне" за очертаващия се проблем
Много неприятно, ако има някакво решение, то според мен трябва да бъде предложено от БФПС и то преди да е приет въпросния закон! Мисля, че само тяхното мнение може да има такава тежест за да промени нещата! Дано да чете някой тук и да осъзнае проблема /имам предвид хората които вземат решенията/.
20
Тази тема е от много отдавна. Законопроектът все още не е гледан. Междувременно аз подготвих и официално от името на Федерацията бе внесено писмо с молба това нещо да бъде взето предвид. Освен това и да разрешат риболова с харпун във вътрешни водоеми.
Това бе предадено на председателя на комисията по земеделие, която е водеща в случая. Но беше в миналия парламент...
Стр. 1 от 6 1 2 3 Следващ »
Нови Продукти
Epsealon Sailor Waterproof Backpack 90L

Цена: 99.00 Лв.
Spearfishing