Този сайт използва бисквити - Повече Информация. Приемам
Активни Потребители: 5 Гости: 39
Активни регистрирани потребители
1:38:16 - Tbot [Bot] [28]
Тема
94:36:39 - Semrush [Bot] [43474]
Снимка
24:46:41 - Google [Bot] [850]
Тема
11:22:45 - Ahrefs [Bot] [2425]
Чат
15:16:33 - Bing [Bot] [2329]
Тема
Активни анонимни потребители
0:02:52 [0]
Тема
0:04:55 [0]
Тема
0:12:43 [0]
Тема
0:07:47 [0]
Тема
0:11:54 [0]
Снимка
0:00:18 [0]
Тема
0:09:20 [1]
Форум
0:05:38 [0]
Тема
0:11:27 [0]
Тема
0:09:49 [0]
Тема
0:10:34 [0]
Статии
0:07:05 [0]
Тема
0:03:48 [0]
Снимка
0:05:07 [0]
Статии
0:13:06 [0]
Тема
0:03:16 [0]
Тема
0:11:38 [0]
Тема
0:10:55 [0]
Мнения на потребител
0:05:34 [0]
Тема
0:04:32 [0]
Тема
0:08:11 [0]
Тема
0:13:29 [0]
Тема
0:06:21 [0]
Тема
0:04:08 [0]
Коментари на потребител
0:10:11 [0]
Тема
0:08:34 [0]
Тема
0:01:45 [0]
Коментари на потребител
0:11:18 [0]
Тема
0:02:08 [1]
Начална страница
0:02:30 [0]
Статии
0:09:31 [0]
Новина
0:03:41 [0]
Тема
0:12:01 [0]
Тема
0:00:00 [0]
Статии
0:08:00 [0]
Статии
0:00:07 [0]
Тема
0:05:13 [0]
Тема
0:10:31 [0]
Тема
0:06:43 [0]
Тема
Български превод на теста, който Spearfish! проведе за естонската компания Leaderfins.
От Wishbone


 

LEADERFINS STEREOBLADES CLASSIC

 

leaderfins_logo.jpgКогато естонската компания Leaderfins за пръв път се свърза със Spearfish!, ние бяхме донякъде изненадани, тъй като не очаквахме, че Естония е готова да предложи на общността на гмуркачите и харпунджиите нови и качествени продукти. Изненадата ни стана още по-голяма когато посетихме уеб-страницата на компанията и открихме, че екипировката на Leaderfins е помогнала на много атлети да печелят състезания и да поставят световни рекорди! Това не може да се постигне току така с обикновени плавници!

 

Разбрахме, че компанията възнамерява да навлезе на пазара на плавници за подводен риболов и когато хората на Leaderfins предложиха на Spearfish! да тества чифт техни пера, ние изобщо не се поколебахме! Незабавно се свързахме с един от най-добрите подводни риболовци на България, който да проведе теста. Валентин Люцканов (Valkosub) е един от най-активните членове на Spearfish! Успешната му състезателна кариера включва медали от много международни и местни прояви. Резултатите от последното индивидуално Евро-Африканско първенство по подводен риболов, проведено в Saint Jean de Luz (Франция) в началото на октомври 2005 г., поставиха Валентин между топ 15-те харпунджии на Европа! Това направи избора на Вальо очевиден за изпълнение на поставените задачи! С радост получихме неговия позитивен отговор и зачакахме с нетърпение перата да пристигнат.

 

Когато получихме пратката в началото на септември, открихме че Leaderfins
Classic Stereoblades "хващат око" още от кутията! Размерите на перото са 120cm. x 70 cm. Гумен протектор покрива по цялата дължина ръба на перото, за да го предпази от счупвания и да повиши издържливостта му. Освен това открихме, че повърхността на плавника е покрита с допълнителен защитен слой за още по-сериозна здравина! Гумени ребра обхващат изцяло страните на плавника, което повишава защитата на перото и прави очевидна допълнителната хидродинамична стабилност. Цветът е доста особена пясъчна много светла смес между зеленото и жълтото.

 

Използваният основен материал е фибростъкло. Знаем, че той е доказал с успех качествата си през години трудни тестове на състезания и други прояви. Това е един еластиен и лек материал, който се прилага широко при производството на плавници от средно ниво, така че единствено работните показатели и подобреният дизайн са в състояние да накарат определен чифт да изпъкне сред купчината конкуренти. Когато проведохме проучванията си, открихме че Classic
Steroblades са изградени от 18 до 21 отделни слоя фибростъкло! Специфична техника, използвана обикновено при производството на най-висококачествени спортни моно-плавници е приложена и тук, което позволява предлагането на модел с четири различни нива на твърдост - Меки, Средни, Твърди и Супер-твърди (Soft, Medium, Hard and Extra Hard). Това става чрез ръчно отделяне на отделни слоеве на материала! Разбрахме, че версията, изпратена ни от Leaderfins е меката (Soft) и побързахме да изпратим перата на Валентин за истинския тест, проведен по методология, специално разработена от Spearfish!.

 

Valentin LyutzkanovВалентин предпочете да не бърза с отговора и тестът продължи почти 20 дни – между 5 и 23 септември. За да може да изследва максималните възможности на перата, той ги постави при възможно най-тежки условия. Stereoblades бяха изпитвани през целия период на тренировъчния лагер за подготовка за Държавното първенство 2005, както и по време на самото първенство, където Валентин взе бронзов медал в индивидуалното класиране! 

 

 

За представяне на резултатите от теста използвахме лесно разбираема формула за рейтинг със "звездички", където качествата и работните показатели на перата получават различен брой звездички (*): от * - за “Отвратително” до ****** за “Изключително добро”. Разпределихме работните показатели и качествата, които счетохме за най-приложими и важни, в четири отделни групи - общи качества на перата, показатели при хоризонтално и вертикално плуване, качества за подводен риболов и свободно гмуркане и накрая - издръжливост. Ето и резултатите от теста на Валентин Люцканов:

 

 

ОЦЕНЯВАНИ КАЧЕСТВА И ПОКАЗАТЕЛИ

РЕЙТИНГ

I. Общи показатели

Подводен риболов

Свободно гмуркане

Цвят

* * *

* * * * * *

Дължина

* * * * * *

* * * * *

Комфорт (пантоф Beuchat)

* * * * * *

* * * * * *

II. Хоризонтално плуване на повърхността

Скорост

* * * *

Еластичност

* * * * * *

Вибрации

Няма

Пляскане

Много малко

Бягане встрани

Няма

II. Вертикално плуване в гмуркане

Скорост (Изплуване)

* * * * *

Скорост (Гмуркане)

* * * * *

Еластичност

* * * * * *

Вибрации

Няма

Бягане встрани

Много малко

IV. Подводен риболов

1. Лов с изчакване (Aspetto)

Цвят

* * *

Тежест

* * * * * *

2. Лов с търсене и в дупки

Цвят

* * *

Маневреност

* * * * * *

3. Дълбочинен лов

Скорост

* * * *

Еластичност

* * * * * *

V. Свободно гмуркане

Скорост (Изплуване)

* * * * *

Скорост (Гмуркане)

* * * * * *

Еластичност

* * * * * *

Комфорт

* * * * * *

VI. Издръжливост

Захабяване

Няма

Обезцветяване на слънце

Няма

Надраскване

Много малко

Краткият анализ на резултатите от теста показва много перфектни резултати и само няколко малки недостатъци:

- Цветът на перата не е сред най-подходящите за подводен риболов, особено в море и при по-голяма видимост. Избраната цветова схема обаче може да се окаже добър избор при засада на пясъчни дъна при малка видимост или при лов в сладководни водоеми.

- По-ниските оценки при скоростта са резултат от специфичната твърдост на тестваните пера. Изпратена ни беше Soft-версията на Classic Stereoblades – това показва, че по-напредналите подводни риболовци и гмуркачи ще бъдат по-доволни от Medium и Hard моделите на тези пера. Тази твърдост обаче можем да препоръчаме на начинаещите гмуркачи, податливи на умора, както и на тези, които плуват големи разстояния при всяко влизане.

- При хоризонтално плуване под водата с леки, плитки движения (по-малка амплитуда), е усетена лека вибрация. Валентин Люцканов я описва като леки "удари".
Това може да се окаже проблем, тъй като всяка вибрация се усеща лесно от страничната линия на рибата. Според тестващия, този феномен може да бъде обяснен от повишената еластичност на Soft-перата. Друга обяснение може да предложи фактът, че перата са тествани с пантоф на Beuchat, а не с пантофи O.ME.R или
Technosport, каквито използва обикновено Leaderfins. И въпреки, че това може да се окаже проблем за по-претенциозните харпунджии при лова с търсене, перфектната еластичност, полезна за други техники на лов, може би компенсира това обстоятелство. Освен това, нашето предположение е, че този малък недостатък няма да е налице при по-твърдите версии на Stereoblades.

 

Общото заключение на Валентин Люцканов е, че Leaderfins Stereoblades представляват чудесен избор, тъй като притежават много полезни качества, както за свободно гмуркане, така и за подводен риболов. Те не уморяват краката на гмуркача, което превръща плуването в удоволствие!

В допълнение, Spearfish! с голямо задовлство откри, че перата могат да бъдат видоизменяни и екипът на Leaderfins е готов да посрещне всяка претенция на клиентите си. Можете да промените мащабите на перата, да изискате различен вид гунеа защита или да добавите допълнителни малки стабилизатори. Общият дизайн на предната част на перото също може да бъде променен според желанието на клиента. Дори и основният материал може да бъде заменен и компанията да изработи перата от Etronax. И накрая - Leaderfins предлага персонализация на всеки чифт пера - можете да изпишете името си или да поставите свое лого и да получите уникални плавници!

 

Чудесна работа, Leaderfins!

 

Leaderfins Classic Stereoblades се продават директно от страницата на компанията на цена от ? 99. Sterеofins Classic, се продават с пантоф по ваш избор за ? 149.
Всички пера и плавници на Leaderfins се предлагат с едногодишна пълна гаранция.

 

Видяна: 1155 Коментари: 0
0
Коментари
Интересная статья ! Я долгие годы тренировал детей , по подводному орентированию под водой ,и мы использовали моноласты из стеклотекстолита / тот же материал , что в этих ластах / . Так же сам их изготавливал . Проблема большая этих ласт , это "хлопки" под водой , от самого материала ласты , что может пугать рыбу . После , эти резиновые ребра по кругу ласты быстро слезут , так как мидии помогут их порезать , и тогда Стеклотекстолит начнет слоиться . Это чисто мои замечания , как мне кажеться .
20:20:48, 22 Окт 2005
Добро, твоят коментар само показва, че наблюденията на Valkosub, отразени в теста, са напълно верни!

Желанието ни е с подобни статии да сме полезни на всички и искрено се надяваме и завбъдеще производителите да се обръщат към нас за тестове на екипировка.
13:28:05, 23 Окт 2005
За да се направят изводи трябва Valkosub да тества по същите критерии и някои класически плавници - BEUCHAT, OMER, CRESSI, ... .
00:52:54, 24 Окт 2005
Hilendarov е абсолютно прав.Липсва съпоставка.Иначе перките не изглеждат зле.
07:50:20, 24 Окт 2005
Надявам се да ни предложат за тест и по-стандартните плавници, за които говорите. А имай предвид, че изводите си Валко е направил именно сравнявайки ги с други...
09:07:31, 24 Окт 2005
...а той в момента какви ползва?
10:05:12, 24 Окт 2005
Не знам - но със сигурност са повече от 1 чифт...
11:26:23, 24 Окт 2005
Смятам за чест и достойнство предложението ние, българите, да направим тестове и показването на резултатите на сайта е също чудесно.
Би било още по-добре (при наличие на "условия...&quot да има сравнение с други, известни, или без споменаване на марки и модели... при еднакви условия и т.н.
Като цяло, гордея се с вас, момчета!
18:40:25, 30 Яну 2006
Здравейте колеги,
И след толкова тестове (т.е. изпитвания!!!) и проби, къде са тези плавници Leaderfins да ги видя, да ги пипна, че може и да си купя...? Някой знае ли нещо?
Текстолитът, както сигурно е известно, издържа на безброй огъвания - махове, като запазва отлична еластичност. Единственото неудобство при ръчното изработване на плавниците (по-често - моно плавник за скоростното плуване под вода) преди 15 години беше необходимостта след старателно разчертаване, текстолитът да се изтънява с бръснарски ножчета (много ножчета...) от пантофа към края, та да се получи най-близката възможна имитация на качествена пъргава рибешка перка...
Предполагам, че естонските колеги са направили всичко както трябва и бихсе замислил за покупка...?
Дали някой знае нещо?
16:16:46, 15 Сеп 2006
Имат ги на сайта им, както си пише на края на статията!
17:18:34, 15 Сеп 2006
Vov, погледни също тук [link] какво сме писали за плавниците "Captain NEMO"
14:55:26, 16 Сеп 2006
Wishbone, Live2Dive,
Благодаря за инфо. Разгледах страницата на Leaderfins - май много искат да са лийдъри, цените им доста лийдърски... Не знам дали от резултата от проведените от Valkosub изпитания, или допълнено от други отзиви, но в текста за варианта класик няколко пъти обясняват какви елементи са поставили, на колко места и т.н. ЗА ДА НЯМА ШУМ...
Учудващо за мен е, че имат модел-вариант с лек отрицателен ъгъл между перото и пантофа - последната част от перото, която влиза под пантофа, някак си е отгъната... Дано в зоната на огъване да няма слаби сечения, бърза умора на материала и пр. Иначе текстолита, ако е направен ТОЧНО по класическа технология, издържа хиляди колебания/махове. Като всяко друго нещо и те не трябва да се хвърлят, драскат и т.н. Ако и гумените части са трайни - може да са добри плавници, но... не бих си поръчал без да ги пипна... Май се насочвам към Picasso - модела дето бил най-добър в света няколко години...
Поздрави
22:53:37, 16 Сеп 2006
Live2Dive, благодаря ти за Капитан Немо - изглеждат малко по-добре... Допускам, че перата са от същия текстолит дето го пишат фиберглас и други думички, облечен с нещо, което няма как да разбера дали е трайно... Както личи от описанието на изпитанията, малко слаба е методиката... То няма как да се проведат изпитания по методика, позволяваща ОБЕКТИВНО измерване каква част от приложената на плавника енергия се изразходва за тласкане на водата в посока, обратна на желаната за придвижване от нас и това да не струва много скъпо... Останалото, дори теглене на въже, вързано за динамометър, може да покаже само какво максимално усилие и за колко време, може да развие даден човек, т.е. главно субективни усещания. Както е известно, твърдото перо се извива достатъчно, за да тласка назад при доста по-голямо усилие на краката от меките пера. Това означава съвсем просто, че за да получим значителна тяга, трябва да махаме силно, което дори на повърхността не може да трае дълго.
Разбира се, ако искаме да можем бързо да развием скорост (класическото положение с недобре уцелена риба в края на апнеята) за да се опитаме да я хванем с ръце преди да се е откъснала, това е плавника... Но при продължително плуване... и изобщо при тихо придвижване??
Също не ми е ясно защо имат такива големи отвори на пръстите на краката? За да се подсигурят при дълги стъпала може би, но моите архивни плавници Nemrod(!!?!) имат съвсем малки отвори, леко прикрити от "мустаци" на отливката и така водата там стои практически една и съща...затопля се постепенно и запазва необходимия ми комфорт...но остаряха безвъзвратно. То като гледам, ще слагам 5, или дори 7 мм чорапи, щото всички изучавани плавници имат такива големи отвори.
И, не ми се смейте много, но не успях да видя къде са цените на НЕМО - освен разходите за доставка - 60 евро за пакети до 7 кг...МАй отиваме в Spearfish - Picasso...
Става дума за гмуркане главно в Черно море на дълбочини до 15 -16 м, с влизане от брега...
Моля ви за коментари.
00:24:06, 17 Сеп 2006
Какво стана с тези плавници-някой / след толкова време изминало след публикацията/ предлага ли ги на пазара???
18:44:21, 16 Апр 2007
Предлага гиии..... Spearfish.org вече ги предлага, както разбрах напоследък...
Аз постепенно стигнах до простия извод, че сега най-близо до идеалната пружина - за стерео- и моно- плавници - е въглеродното перооо... Ако то се комплектува с подходящ пантоф... и едни други неща. Много малко пружинни конструкции могат да го превъзхождат....!
Та, хубавото на Leaderfins е, че предлагат размери на перата - по желание на клиента, 4 твърдости, и няколко други МНОГО приятни неща... Например, БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО ЗНАМЕ, отпечатано на перото....
22:48:00, 16 Апр 2007
Както и Име и фамилия!
23:26:03, 16 Апр 2007
Нови Продукти
MVD Predator ZESO Closed Inox

Цена: 0.00 Лв.
Spearfishing